Botswana

Reis Informatie over Botswana

Naar Botswana ga je voor: een echte Kalahari ervaring, het wild, de wildernis, een Makoro-excursie op de Okavango Delta, de Bosjesmannen, de experts in mandjesvlechten, kamperen èn luxe exclusieve accommodaties, rotstekeningen en echte terreinwagen tochten. Botswana is een veilig land! Het land is ingeklemd tussen Zuid-Afrika, Namibië, Zambia en Zimbabwe en heeft geen kustlijn. Bij Kazangula (noordoosten) ontmoeten vier landen (Botswana, Namibië, Zambia, Zimbabwe) elkaar bij een punt in het midden van de Zambezi Rivier.

Geografisch wordt het land door de Kalahari woestijn gedomineerd. Dit is een met zand gevulde kom die gemiddeld 1100 meter boven het zeeoppervlak ligt. De Kalahari is het grootste aaneenlopende zandgebied in de wereld en strekt zich uit  van de Oranje rivier in Zuid-Afrika tot bovenaan de tropisch wouden van Zaïre. De afstand tussen het uiterste noorden en zuiden van Botswana is ongeveer 1110 kilometer en van het oosten naar het westen ongeveer 960 kilometer. Botswana heeft daarmee een oppervlakte van 581 000 vierkante kilometer wat ongeveer even groot is als Frankrijk. De dichtstbijzijnde kustlijn ligt op een afstand van 500km.

Mineralen en vooral diamanten zijn een grote bron van inkomsten. Botswana is de grootste producent van diamanten in de wereld.
80% van de bevolking in Botswana woont in het oosten. De harde, ingeklonken aarde kenmerkt zich door rotspunten en lage heuveltjes. Dit gedeelte van Botswana is hoger gelegen en heeft een meer stabiele regenval. Daarom heeft het een beter landbouwpotentieel dan de rest van het Kalahari zandveld. Met uitzondering van de Okavango en Chobe gebieden heeft het land weinig permanent open water.

De Kalahari woestijn beslaat 84% van Botswana. Het is niet echt een “woestijn” te noemen, de vroegste reizigers hebben het als een “dorstland” beschreven. Het grootste gedeelte van de Kalahari heeft een enorme verscheidenheid aan plantengroei wat doornbomen, struiken, bomen en graslanden insluit. Het overwegend platte terrein wordt af en toe onderbroken door lage valleien, zandduinen, grote hoeveelheden waterpannen en in het verre noordwesten een paar alleenstaande heuvels zoals Aha en Tsodilo. Deze worden ook “mountains of the gods” genoemd. Hier zijn 4000 ontdekte rotstekeningen te vinden. De enige noemenswaardige bergreeks is berg Otse in het zuiden met een hoogte van 1491 meter.

De waterhoudende pannen zijn van groot belang voor de wilde dieren. In het zout en gras rondom deze pannen, vinden de dieren de voor hen zo belangrijke nutriënten. De pannen of plassen vullen zich in het regenseizoen met water. Door de harde toplaag blijft het water voor lange periodes staan en wordt het niet meteen geabsorbeerd in de bodem.

In het noordwesten vloeit de Okavango rivier afkomstig van de hooglanden in Angola en sijpelt weg in het zand. De grootte van de Okavango Delta varieert van 15000 – 28000 vierkante kilometer en is een netwerk van kanalen, meren, lagunes, moerassen en eilanden. De Okavango is het grootste binnenlandse delta systeem in de wereld en bijna net zo groot als Israël. De Okavango Delta is een verlenging van de Oost-Afrikaanse slenk. Er is een enorme biodiversiteit die bestaat uit 122 soorten zoogdieren, 71 vis soorten, maar liefst 444 soorten vogels, 64 soorten reptielen en 1300 soorten bloemrijke planten. Deze rijkdom aan biodiversiteit is relatief ongeschonden gebleven dankzij goed natuurbeleid.

Het Chobe Nationale Park is Botswana’s meest bekende toeristische bestemming. Het is relatief makkelijk bereikbaar. Het staat bekend om zijn grote concentratie wild. Er is geen plaats op aarde waar de ervaring met olifanten is zoals in het Chobe! Met name in het  afgelegen gedeelte Savuti, kun je grote kuddes olifanten aantreffen. De Okavango Delta en Chobe zorgen voor een  fantastische en onvergetelijke safari ervaring in een ongeschonden gebied.

Botswana telt 1,8 miljoen inwoners. Daarvan is ongeveer de helft van de Batswana-stam.
De oudste etnisch groep is de Basarwa die ook wel Sanmensen of Bosjesmannen worden genoemd. Het grootste gedeelte van de bevolking woont in het oostelijke deel van Botswana met kleinere groepen in het westen en de Okavango Delta. De namen van deze kleinere groeperingen zijn de Bayei, Hambukushu, San, Banoka en de Herero. De laatstgenoemden wonen bij Maun. Kenmerkend zijn de prachtige lange kleurrijke jurken en grote hoofddoeken die door de Hererovrouwen gedragen worden. Hoewel de San niet langer een traditionele levenswijze volgt zijn er nog wel groepen die graag laten zien hoe zij in de natuur hebben geleefd. Al deze stammen hebben hun eigen taal, de ambtelijke taal in Botswana is het Setswana en het Engels.

Botswana is een echte safari- bestemming!