Lesotho

Reis Informatie over Lesotho

Lesotho is een koninkrijk op het dak van Afrika met adembenemende bergen. De mensen zijn er trots, vriendelijk en kleurrijk. Je kunt er prachtige wandel- en paardrijdtochten maken.

Het land wordt geheel omsloten door Zuid-Afrika. Het is één van de drie landen op de wereld dat volledig omgeven is door één ander land (de andere twee zijn San Marino en Vaticaanstad).

Bij de onafhankelijkheid van het Verenigd Koninkrijk op 4 oktober 1966 kreeg het toenmalige Basutoland de naam Koninkrijk van Lesotho. In 1966 kreeg Lesotho haar onafhankelijkheid na jarenlange Britse overheersing. Sindsdien wordt het land geregeerd door een koning. Sinds eind jaren ‘90 is Lesotho een constitutionele monarchie. De koning heeft er vooral een ceremoniële functie. Het land wordt, net zoals in Nederland, vertegenwoordigd door een parlement met democratisch gekozen leiders. Lesotho is zodoende al jaren een stabiel land.

Lesotho: “het dak van Afrika”, is de enige onafhankelijke staat ter wereld die volledig boven de 1000 meter ligt. Het laagste punt ligt op 1400 meter en 80% van het land ligt boven de 1800 meter. De bergtop Thabana-Ntlenyana ligt op 3482 meter, de hoogste piek van Afrika ten zuiden van de Kilimanjaro (in Tanzania).

Het formidabele landschap van Lesotho is toe te schrijven aan de loodrechte wanden van de Drakensbergen en Maluti-bergen. Hier woont de Basatho-bevolking, vaak in geïsoleerde dorpjes. De vriendelijke Basotho hebben een rijke cultuur ontwikkeld. Basotho jongens trekken tijdens hun pubertijd 3 jaar lang als herder door de bergen. Gezeten op de typische Basotho-pony’s (het lokale vervoer in Lesotho),  hoeden zij hun vee. Zij hullen zich in de lokale wollen dekens die ze op hun schouder vastzetten met een enorme veiligheidsspeld. Veel traditionele Basotho zijn te herkennen aan hun rieten, kegelvormige hoeden.

Door heel Lesotho zijn fossielen te vinden van dinosauriërs. Deze archeologische fossielen gaan 200 miljoen jaar terug in de  tijd. Ook vind je er overblijfselen van haar eerste bewoners, de Koi San.

De Katse Dam is een hoogtepunt van het Lesotho Hoogland Water Project. De overstroomde valleien strekken zich uit over een afstand van 45 kilometer. De damwal is 185 meter hoog. De omgeving is er fantastisch en de dam is een bezoek waard tijdens je reis door Lesotho.

Een rondreis door Lesotho zorgt voor een unieke bergervaring met adembenemende vergezichten. Of je nou met de auto, te paard of te voet de bergen bezoekt, het wordt een mooie herinnering.

“Khotso, Pula, Nala”, is het motto van Lesotho en betekent: Vrede, Regen, Voorspoed.